Wednesday, April 30, 2014

spaghetti terlebih rajin









 



 




nampak tu?? eksaited tak nak makan?? haha aku yg masak pon kemahenn eksaited nak makan padahal rasa sama je. tapi bila ubah cara tu terus perasaan tu jadi lain. okay, follow macam dalam gambar okay. cucuk spaghetti (yg belum rebus okayyy) dekat sosej. isi ayam pon boleh. pastuh rebus bersama sampai lembut. toskannnn. lepas tu buah kuah pulak. okay nak ajar kuah style supermak. hahaha. kuah resepi sendiri, cara sendiri, ikut sedap tekak sendiri. cek bahan kat bawah... 



bahan-bahan : 

  • daging kisar (ayam kisar pon boleh, ikut la korang suka apa) 
  • 3 biji buah tomato (biasanya orang guna tomato pure yg dalam tin tu tapi aku tak suka rasa dia yg sangat masam so aku guna buah tomato. freshhh gituw) 
  • satu biji bawang holland 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu sos tiram 
  • 2 sudu sos cili 
  • 1 sudu kecil serbuk oregano 
  • black pepper ( ikut korang nak pedas lebih ke kurang. aku suka letak banyak) 
  • garam gula secukup rasa 
  • satu sudu minyak masak (aku guna minyak zaitun)

cara-cara :


  • basuh bersih daging kisar dan toskan 
  • potong halus bawang putih dan bawang holland (potong kasar) panaskan minyak dan tumis. 
  • blend 2 biji tomato dan potong dadu lagi sebiji. masukkan semuanya bersama daging kisar tadi. 
  • masukkan kesemua bahan yg lain dan masak hingga pekat. ikut korang la kalau suka lebih kuah tu jangan la masak sampai pekat. okay siap. 



macam tu je cara aku selalu masak kuah untuk spaghetti. sebenarnya apa-apa cara pon boleh asalkan kita suka. takde istilah 'salah' dalam memasak. so selamat mencuba. 



p/s : tengah update entry tah mana-mana datang orang call nak jual insurans. aku bagi dia bercakap 10 minit pastuh aku matikan talian sebelum dia habis cakap. hahahahahahahaha.  







No comments: