bahan-bahan :
- 4 ekor ketam (bersihkan)
- 20 biji cili padi (nak lebih ke nak kurang ke ikut suka) *
- sebiji bawang besar *
- kunyit serbuk atau kunyit hidup (nak lagi sedap guna kunyit hidup) *
- sedikit halia *
- secubit belacan (rahsia masakan melayu selalunya kalau nak sedap kena tambah belacan tapi tak semua orang guna so terpulang) *
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 keping asam keping (kalau takde guna asam jawa pon bolehhhh)
- 1 cawan santan (kalau cawan kecik guna 1 1/2 cawan)
- garam secukup rasa
cara-cara :
- blender atau tumbuk bahan yg bertanda * (kalau rajin tumbuk lah sebab efek tumbuk guna lesung batu dengan blender neh berbeza. biasanya tumbuk lagi sedap. kalau blender tu mohon jangan guna air banyak nanti kuah jadi cair)
- masuk semua bahan dalam periuk yg sesuai. masak hingga mendidih dan ejas rasa. itu je.
p/s : masak lemak cili padi neh lain orang lain cara. neh cara yg aku selalu guna. air tak perlu guna banyak sebab bila masak ketam, ikan, udang, sotong neh memang benda tu sendiri akan keluar air plus korang guna santan. kalau tambah air bebanyak sangat nanti masak lemak cili padi tu tak pekat. paham eh? senang je so takyah serabut pikir cemana kalau kena kawen dengan orang nogori tuuu. hahahaha kbye.
No comments:
Post a Comment